The Platoon Experience

The Platoon Experience - The Road to Passchendaele

tekst : Rudi RaskerOrganisator  : Memorial Museum Passchendaele 1917 en deze dag in samenwerking met The Passchendaele Pub en Facebookpagina Friends of World War 14-18. foto's : Daphné Vangheluwe


Zaterdag 5 september was het voor mij al vroeg opstaan om vanuit Rumst naar Passchendaele te rijden , maar dat hebben we ervoor over een dag vol belevenissen en mensen ontmoeten die dezelfde passie hebben, sommige ken ik enkel via digitale weg dus tijd om kennis te maken.


Aangekomen in The Passchendaele Pub staat er een lekker ontbijt te wachten. Dit zullen we nodig hebben om de dag te starten , na het ontbijt en enkele afspraken richting Tyne Cot om een deel van de wagens te parkeren. Deze zullen we later nog nodig hebben om de terug rit aan te vatten. Met de andere wagens (na een beetje gepuzzel , wie , wat ,waar)gaat het richting Memorial Museum Passchendaele 1917.


Aangekomen aan het museum delen we de groep in twee voor een rondleiding met gids. Dit museum blijft een aanrader voor een bezoek als je in de buurt bent.


enkele foto's van het museum en de groep

Na het bezoek aan het museum tijd om de briefing te krijgen wat er die middag staat te gebeuren. De uniformen van 3e Australische Divisie worden aangetrokken en dan tijd voor soldatenkost anno 1917 'Tommy Tucker' maaltijd .  Eindelijk tijd voor de beleving van de dag .
Na het uitdelen van een naamkaartje waarop info staat van een Australische soldaat , ik ben die middag Blockey Leopold (meer info over deze persoon)  Het peloton is gevormd en klaar voor de "wandeling" naar Tyne Cot Cemetery. Via de oude spoorwegbedding Ieper-Roeselare volgen we 3e Australische Divisie tijdens de grote aanval van 4 oktober 1917. Tijdens deze tocht vertellen onze twee gidsen over deze aanval. Ook worden er verschillende technische oefeningen gehouden,  laten we het maar houden bij oefenen :-) . En ja, net als op die dag, toen het regende, krijgen wij ook een klein regenbuitje maar, doorwinterde soldaten als we zijn, kunnen daartegen .
Bij het naderen van  Tyne Cot Cemetery horen we deunen van een doedelzak, deze zal ons later begeleiden bij de ceremonie op de begraafplaats . Na het opbergen van de poncho en het maken van enkele groepsfoto's met de doedelzakspeler , iedereen terug in peloton en begeleid, met de doedelzak, over Tyne Cot naar de Stone of Remembrance.  Na een korte toespraak van Francis worden de soldaten die het niet overleefd hebben (volgens hun naamkaartje)  opgeroepen om een penny ( betekenis zie op deze pagina)op de Stone of Remembrance te leggen en daarachter in reversed arms houding plaats te nemen.Ook soldaat Blockey Leopold heeft het niet overleefd.Het geluk treft dat er in de groep ook een klaroenblazer aanwezig is, zodat alles een ingetogen  Last Post ceremonie vormt met kranslegging. Na de ceremonie volgt er nog een bezoek aan verschillende graven om het verhaal achter de persoon te vertellen en een groepsfoto te nemen.


Na het omkleden terug naar The  Passchendaele Pub voor een heerlijk avondmaal en bijkaarten met de nodige frisdranken . Het was zeker een geslaagde dag. Weeral wat bijgeleerd en een fantastiche ervaring rijker , voor herhaling vatbaar .Met dank aan de gidsen van het Memorial Museum Passchendaele 1917 , Francis Demuynck (The Passchendaele Pub) voor de heerlijke maaltijden en organisatie , Daphné Vangheluwe voor de mooie foto's en natuurlijk ook de beheerders en leden van Friends of World War 14-18.